ВПОРЯДКУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ НА ПІДПРИЄМСТВІ ВЛАСНИМИ СИЛАМИ

Як виконати вимоги чинного екологічного законодавства та уникнути санкцій контролюючих органів

Давайте проаналізуємо ситуацію
Абсолютно усі підприємства, установи та організації, а також приватні підприємства мають відповідні зобов’язання щодо виконання вимог екологічного законодавства. Повнота вимог залежить від специфіки діяльності.

В загальному випадку це:

  • отримання необхідної дозвільної документації;
  • сплата екологічного податку;
  • подання статистичної та іншої звітності;
  • виконання екологічних вимог щодо внутрішньої організації діяльності (наявність відповідних наказів, інструкцій, паспортів, договорів на передачу небезпечних відходів тощо).

рис 1 ПС

Наявне правове поле в екологічній сфері дуже заплутане, має внутрішні суперечності та не врегульовані питання. Представники органів влади не завжди в достатній мірі проводять роз’яснювальну роботу.

На багатьох підприємствах питання екології покладають на відповідальних з охорони праці, енергетиків, юристів, бухгалтерів тощо, для яких важко розібратися з цим в деталях та якісно виконувати всі вимоги.

В результаті підприємства, організації та конкретні їх співробітники підпадають під штрафні санкції контролюючих органів.

Більшість підприємств та організацій готові сумлінно виконувати вимоги чинного законодавства, але в таких умовах не знають з чого почати. Що саме їм слід робити та в якій послідовності.

В такій ситуації є декілька стратегій

1) Можна нічого не робити та продовжувати порушувати вимоги законодавства навіть не знаючи про це.

Звичайно таке рішення приймають ті, хто не зіштовхувався з перевірками контролюючих органів. Однак треба розуміти, що не знання вимог законодавства не звільняє від відповідальності. Все ж таки, рішення краще приймати усвідомлено. Раптом з’ясується, що вимоги законодавства можна виконати та працювати законно і спокійно. А якісь з вимог Вас можуть взагалі не стосуватися.

2) Можна найняти зовнішнього експерта, який проведе екологічних аудит та надасть рекомендації, що саме слід робити Вашому підприємству чи організації.

Як правило це досить коштовна процедура до якої рідко прибігають на практиці. Бувають випадки, коли і зовнішній експерт може бути не об’єктивним (особливо якщо він претендує на подальше виконання робіт по розробленню тих чи інших документів). Тут доцільно перевірити репутацію експерта.

3) Розібратися з цим питанням власними силами.

В довгостроковій перспективі це найкращий варіант, але він потребує наявності відповідної кваліфікації у Ваших фахівців. Часто це вимагає чималого часу та пов’язано з ризиками помилок під час надбання кваліфікації фахівцями підприємства чи організації. Якщо є можливість отримання поточних консультацій та допомоги з цих питань, це може прискорити процес та знизити ймовірність помилок. Знову ж – консультанта слід також обирати уважно.

Однозначно можна стверджувати, що підприємству необхідно чітко розуміти:
– ті вимоги, які їх стосуються та шляхи їх виконання;
– чому певні вимоги їх не стосуються, або чому їх можна не виконувати;
– які у нього є слабкі місця у разі перевірки контролюючими органами і як мінімізувати ці ризики.

Ми працюємо в сфері промислової екології більше 10 років. Нашими постійними клієнтами є більше сотні підприємств різних галузей та розмірів. Ми бачимо їх проблеми та складнощі, постійно відстежуємо зміни екологічних вимог та розуміємо усі найдрібніші особливості природоохоронного регулювання діяльності суб’єктів господарювання.

По суті в сфері промислової екології все не так страшно, як здається на перший погляд.

  1. Необхідно визначити, які саме вимоги екологічного законодавства стосуються саме Вашої організації та як їх виконати.
  2. Виконати формальні вимоги (підготування необхідної документації, отримання дозволів тощо) та впорядкувати деякі елементи діяльності (впровадити процедури первинного обліку, поводження з відходами, сплати податку тощо).
  3. Підтримувати діючу систему.

Із року в рік, працюючи з різними компаніями, ми знову і знову бачимо на скільки їх фахівцям буває важко розібратися з тими питаннями. Причиною є розпорошеність необхідної інформації та відсутність так званої «дорожньої карти» для підприємств та організацій.

Ми вирішили виправити ситуацію

Ми вирішили допомогти суб’єктам господарювання, поділитися своїм досвідом та заповнити цю прогалину.

Ви вже отримали підготовлену нами Пам’ятку для еколога підприємства і ми сподіваємося, що Ви по достоїнству її оцінили. В цій брошурі дуже чітко наведена квінтесенція основних екологічних вимог до суб’єктів господарювання. Це результат опрацювання дуже великого обсягу інформації.

Але навіть за наявності такої зведеної інформації деяким фахівцям буває складно розібратися в деталях. Виникають питання, а чи всі ці документи мають бути саме на нашому підприємстві, чи може є певні виключення.

І в дійсності перелік документів та вимоги до деяких з них для різних організацій можуть відрізнятися. Відповіді на ці питання містяться у відповідних законах, постановах, відомчих наказах.

Без зайвих зусиль…
В першу чергу Вам потрібно визначити, що саме необхідно робити та в якій послідовності.
Якщо у Вас немає зайвого часу та енергії на непродуктивну роботу, ми допоможемо Вам зробити лише необхідні кроки.
Для того, щоб Вам спростити роботу та допомогти розібратися з цими питаннями ми підготували для Вас роз’яснення у форматі відео курсів.
Для зручності підготовлені матеріали систематизовані за напрямами.

Найменування відео курсів Тривалість
Вимоги у сфері поводження з відходами 1 година 20 хвилин
Вимоги у сфері охорони атмосферного повітря 1 година 20 хвилин
Вимоги у сфері охорони водних ресурсів 1 година 20 хвилин

Як Ви думаєте, скільки повинен коштувати такий продукт?

Ми довго думали, яку встановити вартість.
Коли ми показали цей продукт нашим постійним замовникам, вони казали, що не зустрічали в Україні подібного підходу. Вони оцінили цей продукт з 3-х відео курсів в 3000 грн. Ми також думали встановити ціну 2000 грн., якщо люди готові за це платити. Адже для нас є важливим допомогти розібратися з цими питаннями як можна більшій кількості підприємств та організацій, особливо тим, хто не має в штаті еколога і при цьому прагне дотримуватися вимог чинного законодавства. Тому ми вирішили знизити вартість.

Для того, щоб кожен міг скористатися нашою пропозицією ми встановимо вартість не 2000 і навіть не 1000, а 690 грн.
Також ми вирішили надати можливість придбати відео курси кожен окремо за ціною 230 грн.
Лише зараз три курси разом можна придбати за 483 грн.

Варіанти придбання продукту

Найменування відео курсів Тривалість курсу Вартість (без ПДВ), грн.
Вимоги у сфері поводження з відходами 1 година 20 хвилин 230,00
Придбати
Вимоги у сфері охорони атмосферного повітря 1 година 20 хвилин 230,00
Придбати
Вимоги у сфері охорони водних ресурсів 1 година 20 хвилин 230,00
Придбати
Придбання 3-х курсів одним пакетом    Звичайна вартість 690,00
Акційна вартість 483,00
Придбати

Раніше ми проводили очні одноденні семінари для представників підприємств. Для того, щоб прийняти участь у семінарі, підприємство повинно оплатити транспортні витрати, добові, 1 денну заробітну плату фахівця та оплату за участь у семінарі.

Навіть при вартості участі в семінарі 500 грн., фактичні витрати підприємства могли доходити до 1000 грн. І за таких умов бажаючих було дуже багато.

Наша пропозиція надає Вам можливість заощадити час та кошти на відрядження. Отримати можливість повторно продивлятися матеріал курсу протягом місяця після його придбання. Крім того, Ви отримаєте презентації в Pdf форматі з найважливішою інформацією курсу.

В результаті у Вас буде чітке розуміння, які вашому підприємству необхідно виконувати вимоги екологічного законодавства та яка найбільш раціональна послідовність кроків щодо виконання цих вимог.

Створюючи цей продукт, ми не ставили перед собою мету заробити на цьому. У нас навіть була думка віддавати цей продукт безкоштовно. Але для нас також важливо відчуття, що ми допомагаємо тому, кому це дійсно потрібно і хто готовий це підтвердити хоча б невеликою оплатою. Таким чином ми будемо розуміти, що надаємо людям те, чого вони потребують. Після співставлення «за» та «проти», ми вирішили встановити мінімальну вартість, яка буде доступною для будь-кого і при цьому покриє частину наших витрат.

Найменування відео курсів Тривалість курсу Вартість (без ПДВ), грн.
Вимоги у сфері поводження з відходами 1 година 20 хвилин 230,00
Придбати
Вимоги у сфері охорони атмосферного повітря 1 година 20 хвилин 230,00
Придбати
Вимоги у сфері охорони водних ресурсів 1 година 20 хвилин 230,00
Придбати
Придбання 3-х курсів одним пакетом    Звичайна вартість 690,00
Акційна вартість 483,00
Придбати

Якщо у вас виникають будь-які питання ви можете зв’язатися з нами.
Науковий центр прикладних екологічних досліджень Сумського державного університету

Контактні дані:
Тел./факс: + 38 (0542) 68-77-45;
E-mail: ntek@ukr.net

Керівник центру: Лазненко Дмитро Олексійович
Моб.: +38 (050) 407-04-73